دسته‌بندی نشده

تاریخچه هوش مصنوعی

مقدمه

تا به حال به اینکه فکر کرده‌اید که هوش مصنوعی چیست؟ یا هوش مصنوعی چه کاربردی دارد؟ و اینکه در آینده هوش مصنوعی قرار است چه تغییراتی را در دنیا ایجاد کند؟ در این مقاله قصد داریم تا در مورد تاریخ هوش مصنوعی صحبت کنیم. چه شد که بشر به سمت هوش مصنوعی کشیده شد و تلاش کرد تا به هوش مفهوم دیگری ببخشد؟ هوش مصنوعی در طول تاریخ خود با چه فرازها و نشیب‌هایی رو به رو بوده و چه کسانی برای پیشرفت و بهبود فناوری هوش مصنوعی تلاش کردند؟

 

هوش مصنوعی چیست؟

شاید بتوان هوش مصنوعی را این‌گونه توصیف کرد: «هوش مصنوعی عبارت است از مطالعه این که چگونه رایانه‌ها را می‌توان وادار به کارهایی کرد که در حال حاضر انسان‌ها آن‌ها را صحیح یا بهتر انجام می‌دهند» (مرجع۲). هوش مصنوعی به هوشی که یک ماشین از خود نشان می‌دهد یا به دانشی در کامپیوتر که سعی در ایجاد آن دارد گفته می‌شود.
 

اگر بخواهیم ساده‌ترین تعریف از هوش مصنوعی را ارائه دهیم یا به هوش مصنوعی چیست پاسخ دهیم، می‌توانیم بگوییم: هوش مصنوعی مجموعه‌ای از سیستم‌های کامپیوتری است که می‌توانند بسیاری از کارها مانند استدلال کردن، تصمیم‌گیری، حل مسئله و غیره را تا حد زیادی شبیه انسان و گاهی حتی بهتر و دقیق‌تر از انسان انجام دهند. لازم است اشاره کنیم که تا همین چند سال پیش، بسیاری از مواردی که به آن‌ها اشاره شد، تنها توسط انسان انجام می‌شدند و سیستم‌های کامپیوتری در انجام آن‌ها کم توان یا ناتوان بودند.

 

پدر هوش مصنوعی کیست؟

چه کسی را می‌توان مخترع و سازنده هوش مصنوعی دانست؟ جان مک کارتی (John McCarthy) برای اولین بار سال 1956 در کنفرانس تابستانی کالج دارتموث، کلمه هوش مصنوعی را اختراع کرد. جان مک‌کارتی یک دانشمند برجسته آمریکایی بود که در زمینه علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی تحقیق می‌کرد. مک کارتی به خاطر تلاش‌های فراوان در توسعه علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی، در سال ۱۹۷۱ جایزه تورینگ را از آکادمی علوم رایانه و اطلاعات IEEE دریافت کرد به همین دلیل از مک کارتی به عنوان پدر هوش مصنوعی یاد می‌کنند.

البته تلاش‌های افرادی مانند: آلن تورینگ (Alan Turing)، ماروین مینسکی (Marvin Minsky)، آلن نیول (Allen Newell) و هربرت الکساندر سایمون (Herbert Alexander Simon) را در زمینه هوش مصنوعی نباید فراموش کرد.

چگونگی پیدایش هوش مصنوعی

در نیمه اول قرن بیستم برای اولین بار مفهوم ربات‌های دارای هوش توسط داستان‌های علمی و تخیلی آن روزها به جامعه معرفی شد. مردم با داستان جادوگر شهر اُز با کاراکتر آدم آهنی آشنا شدند و در فیلم متروپولیس با کاراکتر ماریا که یک ربات انسان نما بود، مفهوم ربات‌های داری هوش به اوج خود رسید. در دهه 1950 میلادی، تاریخ شاهد نسلی از دانشمندان، ریاضی دانان و فیلسوفانی خارق العاده بود که ذهن آنها مجذوب مفهوم هوش مصنوعی شده بود. یکی از این افراد خارق العاده، آلن تورینگ دانشمند بریتانیایی بود. به گفته تورینگ، انسان‌ها از طریق اطلاعات موجود اقدام به حل مشکلات یا تصمیم گیری می‌کنند. پس چرا ماشین‌ها نتوانند از چنین فرآیندی بهره ببرند؟ این مسئله چهار چوب منطقی مقاله‌ای با نام محاسبات و هوش ماشینی بود که توسط تورینگ در سال 1950 منتشر منتشر شد. در این مقاله تورینگ به بررسی نحوه ساخت ماشین‌های دارای هوش مصنوعی پرداخت و راه‌های برای آزمایش هوشمندی ربات‌های داری هوش پرداخت، آزمایشی که به آزمون تورینگ معروف شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *