دسته‌بندی نشده

1 معلّم موفّق

معلم موفق

معلّم موفّق

همه ی معلّمان به عنوان الگو و قهرمان دانش آموزان محسوب می شوند و حتّی گاهی ملاحظه میشود رفتار معلّم، منش معلّم، صدای معلم، نفوذ نگاه و چهره ی او  نقشي بسيار مهمّ در رشد و تربیّت همه جانبه ی دانش آموزان ايفا می کنند.

 بديهی اســت ما معلّمان، چه بخواهيم و چه نخواهيم، نخست زير نظر خداوند سبحان و سپس زير نظر دانش آموزان و دانشجويان مان قرار داريم و آنان از طريق الگو برداری و همانندسازی از ما ياد میگیرند و ما را الگوی خود قرار می دهند.

بدون شـک، دانش آموزان، بيشتر تمايل دارند خود را با معلّمان موفّق و محبوب، همانند سازی کنند؛ در نتيجه قبل از «درس شيرين رياضی»، «معلّم شيرين رياضی» مطرح است! 
معلّمی، کار عشق است و عشق است که حرکت می آفریند و هر که عاشق باشد، معلّم میشود.

 با اندک تأمّل در زندگي معلّمان و استادان موفّق تاريخ، نقش ها و وظايف و ویژگی هایی به شــرح زير مشخّص و شناسايي مي شوند.


1- در گام نخست، معلّم موفّق، کسی است که به نقش های خود به شرح زير آگاهی دارد و به آنها عمل می کند:

  • در نقش يک معلّم، مدرّس و یاد دهنده
  • در نقش يک الگوي انسان سازي
  • در نقش يک فرد متخصّص و حرفه ای 
  • در نقش يک متعلّم و يادگيرنده 

2- در گام دوم، معلّم موفّق، کسی است که به وظايف خود به شرح زير آگاهی دارد و به آنها عمل می کند:

  • قادر به شناخت و دانش های لازم، مانند روانشناسی، تعليم و تربيّت، روش های تدريس، روش های اصلاح رفتار و نظاير آن 
  • عاشق و علاقه مند به شغل معلّمی
  • آگاه به اصول و مبانی تعليم و تربيّت 

 3- در گام سوم، معلّم موفّق، کسی است که در ارتباط با دانش آموزان به وظايف خود به شرح زير آگاهی دارد و به آنها عمل می کند:

  • دانش آموزان خود را دوست داشته باشد و به نحوي شايسته با آنان رابطه برقرار کند.
  • به رشد همه جانبه ی دانش آموزان توجّه کند و رشد آنان را در تمام ابعاد تسهيل نماید.
  • به دانش آموزان خود درس زندگی و چگونه زيستن را ياد  دهد و آنان را با مهارت های زندگی، مهارت های اجتماعی و مهارت های ارتباطی آشنا کند. 
  • سعی کند نيازهای دانش آموزان خود را بشناسد و به آنها پاسخ مناسب دهد.
  • انتظارهای خود را متناسب با توان های دانش آموزان تعديل کند.
  •  اسامی دانش آموزان خود را حفظ کند و آنان را با احترام و با نام خطاب کند.
     

4- در گام چهارم، معلّم موفّق، کسی است که در ارتباط با تدریس و کلاس داری به وظايف خود به شرح زير آگاهی دارد و به آنها عمل می کند:

  • با تهیّه درس و با مطالعه و آمادگی قبلی سر کلاس حاضر  شود.
  • با برنامه ریزی و مدیریت مناسب، از زمان کلاس به بهترین وجه استفاده  و از اتلاف وقت جلوگیری کند.
  • در فرآیند تدریس، به جای توجّه به “محصول یادگیری” به “فرآیند یادگیری” توجّه داشته باشد.
  • برای تدریس اثربخش از مثال های واقعی و داستان های آموزنده مناسب استفاده کند.

دسته‌بندی نشده

10 پیشنهاد برای معلمان در تابستان

از خوبی های شغل معلمی این است که ۳ ماه تابستان را تعطیل هستند!

این ایّام می تواند زمانی برای استراحت یا فرصتی برای رشد باشد!

در این مطلب برای شما معلمان، 10 پیشنهاد جذّاب ارائه می دهیم تا بتوانید در تابستان به کمک آن، نفسی تازه کنید، اطّلاعات خود را غنی کنید و پیشرفت نمایید.

1- تجدید قوا

در این تابستان عادت هایی را در خود ایجاد کنید که با شروع دوباره مدرسه، انرژی و انگیزه کافی برای یک سال تدریس فعّالانه را داشته باشید. برای اینکار، بدن و ذهن خود را سالم و قوی نگه دارید. خوب غذا بخورید و همیشه ورزش و استراحت منظّم داشته باشید.

توجّه داشته باشید که اگر این عادت ها را در تابستان ایجاد کنید، حفظ آن ها پس از شروع مدرسه برای شما راحت تر است.​

2- تجدید نشاط و احیای انگیزه

تعطیلات تابستانی این فرصت را به شما می دهد تا بعد از یک سال تدریس، بتوانید خوب استراحت کنید و انگیزه خود را بالا ببرید.

شما می توانید در این فصل، به فعّالیّت های مورد علاقه­ تان بپردازید. کتاب بخوانید و با همسر، خانواده و دوستان خود وقت بگذرانید. قطعا برای تعطیلات خود، تفریحات مفرّح و لذّت بخش در نظر بگیرید. ذهن خود را آزاد کنید تا خلّاقیّت برای سال جدید در آن جریان یابد.

3- برنامه ریزی درسی

ممکن است تابستان را تعطیل کنید، امّا این بدان معنا نیست که دیگر زمانی را صرف به روز رسانی یا ایجاد برنامه های درسی جدید نخواهید کرد. نوشتن طرح درس یکی از مباحث مهمّ در برنامه‌ریزی درسی، روش تدریس و مدیریّت کلاس است.

یکی از دغدغه‌های هر معلّمی، مدیریت کلاس به بهترین شیوه‌ی ممکن است. بنابراین قبل از شروع سال، طرح درس سالانه خود را آماده کنید و برای برنامه ریزی کارهایی که باید در طول سال  انجام دهید، وقت بگذارید.

4- رشد در حرفه ی معلمان می توانند از روزهای تابستان خود برای یادگیری روش‌های جدید آموزش، افزایش مهارت‌های تدریس و یا ادامه تحصیل استفاده کنند.

این زیبایی آموزش است که هر آنچه ما می دانیم، مدام در حال تغییر است، پس بدان که همیشه درس یا روش جدیدی برای آموزش وجود دارد.

5- شغل تابستانی

اگر به درآمد اضافی نیاز دارید و ماه های تابستان را دور از کلاس های مدرسه می گذرانید ، می توانید یک کار کوتاه مدّت را در نظر بگیرید. کمی پول اضافی و تجربه کاری متنوّع می تواند کمک زیادی به شما کند.

6- مشاور اردوگاه

اردوهای تابستانی مکانی عالی برای گذراندن تابستان است. مشاوران اردوگاه با کودکان در هر سنّی، درگیر یک سری فعّالیّت ها و رویدادهای سرگرم کننده می شوند. این مانند یک تعطیلات است که در آن شما هنوز می توانید زمان خود را برای انجام کاری که دوست دارید (کار با بچّه ها ) بگذرانید.

7- تزئین و سازماندهی کلاس درس

فضای کلاس، تاثیر زیادی بر میزان یادگیری دانش آموزان دارد. معلّمان در طول تابستان می توانند زمانی را برای جا به جایی وسایل و تغییر دکوراسیون کلاس اختصاص دهند تا با زیباسازی  کلاس درس باعث افزایش جذّابیت و لذّت در فضای آموزشی ‌شوند.

8- از نظر احساسی آماده شوید!

معلّمی بهترین شغل دنیاست امّا خستگی بدنی و روحی این شغل، تمام توان و انرژی معلّم را تحت تاثیر قرار داده و از کارایی  آن ها می کاهد. معلّمان باید در تابستان زمانی برای شارژ مجدّد داشته باشند. این برای برخی، می تواند شرکت در یک کنفرانس انگیزشی و برای برخی دیگر، به معنای رفتن به مسافرت و خوشگذرانی باشد. هر کس به طور متفاوتی استراحت می کند، امّا ضروری است که در تابستان این اتّفاق بیفتد. به محض باز شدن مدارس در پاییز، باید سرحال و آماده باشید.

9- بهبود خلّاقیّت و نوآوری

در تابستان سعی کنید به خلّاقیّت و نوآوری خود بپردازند. برای این کار می‌ توانید با تحقیق و مطالعه در زمینه ‌های جدید، به روش ‌های تدریس خلّاقانه ‌تری دست پیدا کنید.

10- با ماناپ همراه شوید!

یکی از بهترین برنامه هایی که می توانید برای خود در تعطیلات تدارک ببینید، شرکت در دوره های مرکز ماناپ است. ما در مرکز ماناپ، دوره های با کیفیت بسیار زیادی را برای شما فراهم کرده ایم. شما می توانید از این دوره ها در جهت افزایش مهارت های خود استفاده کنید و سال تحصیلی آینده خود را حرفه ای شروع کنید.

دسته‌بندی نشده

خودشناسی

 

خودشناسی چیست؟

به طور خلاصه خودشناسی (selfdiscovery) یعنی مهارت برآورد صحیح از خویشتن که اساس و پایه رشد و توسعه مهارت فردی است. به عبارتی دیگر خودشناسی یعنی اینکه محتوای ذهنی خود را عمیق تر بشناسیم و به صورتی دقیق تر ارزیابی کنیم تا بتوانیم به درک بهتری از جایگاه خود دست یابیم. خودشناسی روندی آهسته و رو به پایین در درون ماست. رشد کردن به سمت ریشه ها و عمیق شدن هرچه بیشتر برای دسترسی به خاطرات و اتفاق هایی که کاملا ناخودآگاه زندگی ما را بر خلاف میل ما مدیریّت می کنند. 

 چرا باید خود را بشناسیم؟

اساس وجود یک انسان، باوری است که به خود دارد و به واسطه ی خودشناسی، انسان توانایی های خود را باور می کند و خود را همان گونه که هست می پذیرد و دوست می دارد. تغییرات پایدار و بزرگ زمانی برای او رخ می دهد که  شناخت کاملی از ویژگی ها و نقاط ضعف و قوّت خود داشته باشد و بتواند آن ها را مدیریّت کند. خودشناسی به منزله کلیدی برای راه یابی به سرزمین آرامش و بهروزی می باشد. انسان با شناخت ریشه افکار، احساسات، هیجانات و رفتار خود متوجّه خواهد شد کدام یک از ذهنیّت هایی که  از پنجره آن ها به جهان نگاه می کند سالم، کدام ناسالم و حاصل تجربه های ناگوار است; آنگاه می تواند در جهت بالفعل کردن ویژگی های بالقوّه و ذهنیت های سالم، یا حلّ رفتارها و ذهنیّت های ناسالم قدمی بردارد و در نهایت به آرامش برسد.  خودشناسی تاثیر به سزایی در توانمندسازی و رشد انسان در زندگی دارد. همچنین او با کاوش در درون و شناخت باورها و الگوهای رفتاری که سال ها با آن ها زندگی کرده و بر اثر وجود آن ها در قسمت ناخودآگاه، اشتباهات بسیاری مرتکب شده و شکست های متعدّدی را تجربه کرده است، باعث ارتقا شخصیّت و همچنین افزایش ارتباطات فردی و در نهایت موفّقیّت خود می شود. 

آیا خودشناسی امکان پذیر است؟

پاسخ سوال روشن است; بله. اما خودشناسی یک شبه به شکلی جادویی  با گوش دادن به سخنان بزرگان، خواندن نوشته ها و … به دست نمی آید. گاه چنین راه هایی خود به بزرگ ترین مانع برای شناخت بدل می شوند. ورود به  عرصه خودشناسی  و نیم نگاهی به درون، گاه اضطراب و وحشت را به جان آدمی می اندازد که عطای شناخت را به لقای آن می بخشد زیرا ما مایل به دیدن تصویر واقعی خود نیستیم و شناخت در همان گام اول تصویر مطلوبی را که از خود سال های سال ساخته ایم بر هم می زند. با این وجود خودشناسی، قدرت لیجاد معجزه در زندگی را دارد و می تواند تغییرات شگفت انگیزی را در روابط، شغل و اعتماد به نفس ما ایجاد کند. آگاهی آرامش بخش است، اما باید برای نیل به این هدف و رسیدن به آرامش، مسیر پرفراز و نشیب شناخت را تاب آورد و تلاش مکرّر و فعّالانه داشت. 

اهمیت خودشناسی در زندگی فردی و اجتماعی 

خودشناسی تاثیرات زیادی بر زندگی فردی و اجتماعی ما دارد  که در این‌جا به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

تدبیر و تصمیم گیری بهتر در موقعیّت های مختلف

شناخت جایگاه خود در زندگی

افزایش عزّت نفس و خودکارآمدی

مشخص شدن اهداف و خواسته ها

برقراری ارتباط بهتر و با کیفیت با دیگران ​

دسته‌بندی نشده

معلّمی را از کجا باید شروع کنیم؟

 معلّمی را از کجا باید شروع کنیم؟

معلم شو

برای شروع چند انتخاب داریم؟

به طور کلّی ورود به شغل معلّمی از دو طریق امکان پذیر است.

یا باید با شرکت در کنکور، در دانشگاه فرهنگیان پذیرفته شوید و پس از فارغ التحصیلی، به عنوان معلّم جذب کار شوید و یا اینکه در رشته های مورد نیاز آزمون استخدامی آموزش و پرورش به تحصیل بپردازید و با شرکت در این آزمون و همچنین طی کردن دوره مهارت آموزی، در نهایت به عنوان معلّم وارد کار شوید.

دانشجویان دانشگاه‌ فرهنگیان از همان ابتدای تحصیل به استخدام آموزش و پرورش در خواهند آمد. آنها از خدمت سربازی  معاف می شوند، از نظر وضعیّت معیشتی، شهریه‌ای برای تحصیل پرداخت نمی کنند و از همان ابتدا، حقوق و مزایای ماهیانه به آن ها تعلّق گرفته می شود. همچنین برای کسانی که مایل به ادامه تحصیل باشند نیز امکان تحصیل تا سطح دکترا در دانشگاه فرهنگیان و یا هر دانشگاه دیگر، هم‌زمان با شغل مورد تصدّی مهیّا خواهد بود.

تدریس در مدارس غیر انتفاعی

امّا مدارس غیرانتقاعی معلّمان خود را خارج از سیستم استخدامی آموزش و پرورش جذب می کنند و کسانی که شرایط تحصیل در دانشگاه فرهنگیان و یا شرکت در آزمون استخدامی را ندارند، می توانند با گذراندن دوره های تربیّت معلّم، به مدارس غیر انتفاعی مراجعه و شروع به کار کنند.

شرایط استخدام در وزارت آموزش و پرورش

  • تابعیّت ایرانی
  • پایبند به قانون اساسی
  •  انجام خدمت دوره ضرورت
  •  نداشتن سابقه محکومیّت جزایی موثّر
  • عدم وجود هر گونه ممنوعیّت استخدام در دولت
  •  اعتقاد به دین مبین اسلام یا یکی از ادیان شناخته شده قانون اساسی

شرایط استخدام در مدارس غیر انتفاعی

مدیر مدارس غیرانتفاعی پس مصاحبه و برّرسی شرایط افراد درخواست کننده ، کسانی را که واجد شرایط لازم باشند استخدام می نمایند. از جمله شرایطی که برای استخدام شدن در مدرسه غیرانتفاعی مدّ نظر است;

  • سابقه کار تدریس گروهی و یا خصوصی (که مزیّت محسوب می شود)
  • شرکت در دوره های ضمن خدمت 
  • مدرک تحصیلی مرتبط
  • توانایی تدریس
  • ظاهر و رفتار مناسب
  • روابط عمومی و…

دسته‌بندی نشده

4 مزیت کار گروهی برای پیشرفت و موفّقیّت دانش آموزان

کار گروهی و فعالیت های تیمی دانش آموزان

4 مزیت کار گروهی برای پیشرفت و موفّقیّت دانش آموزان

هرکدام از ما سال‌های بسیار مهمی از زندگی ‌مان را در مدرسه به‌ سر می‌ بریم. محیط مدرسه بر جنبه‌های مختلف روانی و شخصیتی دانش آموزان اثرات فراوان می‌ گذارند. یکی از تاثیرگذارترین فعالیت های مدرسه که می‌تواند بر توانایی های دانش آموزان بیافزاید، انجام کار گروهی است. کارهای گروهی و فعالیت های تیمی در مدرسه می تواند روابط اجتماعی دانش آموزان را تقویت  و آن ها را برای ورود به اجتماع آماده کند.

 در این مقاله، به‌  مزیت های کار گروهی می‌ پردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.

  1. آموزش مهارت های اجتماعی کار گروهی، مهارت های ارتباطی و اجتماعی مانند گوش دادن فعالانه، مسئولیت پذیری، صداقت و… را در دانش آموزان تقویت می کند. زمانی که دانش آموزان کار گروهی انجام می دهند، در واقع تمرین می کنند که به معلم و مربی خود خوب گوش دهند تا نقش های فردی خود را ایفا کنند. دانش آموزان نحوه صحبت کردن و برقراری ارتباط با مخاطب را در انجام کار گروهی یاد می گیرند. آن ها می آموزند که چگونه به یکدیگر گوش دهند و چگونه ایده و نظرات خود را به ‌روشنی برای اعضای تیم بیان کنند تا به عنوان یک واحد منسجم عمل کنند.
      کار گروهی و فعالیت های تیمی دانش آموزان
  2. شکل گیری اعتماد به نفس
    یکی دیگر از مزیت های کار گروهی، افزایش اعتماد به نفس در دانش آموزان است. مشارکت در فعالیت‌های گروهی به دانش‌آموزان می‌آموزد که چگونه ارتباطات بهتری داشته باشند، که به نوبه خود به هر یک از اعضای تیم کمک می‌کند احساس ارزشمندی و احترام کنند. در نتیجه، حتی درونگراترین و ساکت ترین اعضای تیم نیز می توانند شرکت کنندگان فعالی باشند و از کارهای تیمی لذت ببرند. کار گروهی در جامعه
  3. کاهش قلدری و بهبود شایستگی اجتماعی
    در فعالیت های گروهی دانش آموزان یاد می گیرند با کسانی که خارج از حلقه دوستانشان هستند کار کنند که این موجب کاهش قلدری در آن ها می شود. همچنین وقتی کودکان احساس می ‌کنند عضوی از یک گروه هستند که در آن، همه به یکدیگر اهمیت می‌دهند، به اندازه ای جرئت پیدا می کنند که می‌توانند جلوی آزار و اذیت دیگران را بگیرند.
  4. آماده سازی دانش آموزان برای ورود به اجتماع از دیگر مزیت های کار گروهی، آماده سازی دانش آموزان برای ورود به اجتماع می باشد. دانش آموزان با شرکت در کارهای گروهی یاد می گیرند که نیازها و خواسته های خود را موثرتر بیان کنند تا روابط بهتر و بالقوه ای داشته باشند.در نتیجه در بزرگسالی از اعتماد به نفس و مهارت‌های اجتماعی قوی تری نیز برخوردارند و معمولا افراد شادتر و موفق ‌تری هستند. آن ها انواع مهارت های ارتباطی را در خود تقویت کرده‌‌اند در نتیجه درک بهتری از وظایف خود دارند و می توانند به راحتی رضایت کارفرما را جلب کنند.
    پس در خاطر داشته باشید که مزایای کار تیمی تقریباً همیشه به موفقیت خارج از کلاس تبدیل می شود. مسیرهای شغلی بسیار کمی وجود دارد که در انزوا عمل کنند. به عنوان یک کارمند تقریباً در هر صنعتی، افراد ملزم به همکاری نزدیک با دیگران هستند. مهارت و توانایی کار گروهی به اندازه‌ای اهمیت دارد که مدیران معمولا در زمان استخدام ترجیح می‌دهند فردی را انتخاب کنند که توانایی کار در یک تیم را داشته باشد. کار گروهی تقریباً برای همه صنایع مورد نیاز است و کارفرمایان انتظار دارند کارمندان مانند بازیکن یک تیم فوتبال عمل کنند. کار تیمی و فعالیت گروهی

کلام آخر

کار گروهی دانش آموزان را در مسیر درس و تحصیل به سلاح سرسختی، مقاومت و انگیزه مجهز می نماید. یک معلم موفق می داند که معرفی دانش‌آموزان به محیط ‌های مشارکتی در اوایل تجربیات مدرسه فرصت ‌هایی را برای آن ها فراهم می‌ کند که با کارکردن با دیگران در محیطی مبتنی بر تیم، مولدتر و شادتر شوند. این رضایت در عملکرد شغلی و پیشرفت شغلی آن ها، در رشد جامعه منعکس خواهد شد.
در این مقاله با مزیت های کار گروهی آشنا شدید. اگر درباره هر یک از این راهکارها سوالی دارید، می توانید آن را در بخش نظرات با ما درمیان بگذارید.

دسته‌بندی نشده

هوش هیجانی

خودشناسی

 

تعریف هوش هیجانی

آیا تا به حال با افرادی آشنا بوده اید که در هر شرایطی خونسردی خود را حفظ می کنند و قادرند حتّی در موقعیّت های ناخوشایند اجتماعی نیز با آرامش و سنجیده رفتار کنند؟

توانمندی فرد در درک، شناخت و مدیریّت احساسات و هیجانات خود و دیگران، به او کمک می کند تا در فضای کاری، فضای خانوادگی و فضای عاطفی روابط بهتری را تجربه کند. مجموعه این توانمندی ها را هوش هیجانی می نامند.

هوش هیجانی یعنی کنار گذاشتن تمایل به ایده آل دیدن دیگران و مشاهده و پذیرش افراد به همان شکلی که واقعا هستند. هوش اجتماعی به تعبیری توانایی درک، کنترل و ارزیابی احساسات انسان ها برای خردمندانه عمل کردن در روابط انسانی نیز می باشد.

 

حیطه های اصلی هوش هیجانی

این هوش اغلب با چهار ویژگی تعریف می شود که همان مهارت های اصلی برای ایجاد هوش هیجانی و بهبود قدرت مدیریّت احساسات و ارتباطات می باشند.

  • خودآگاهی و شناخت عواطف شخصی
  • خود تنظیمی
  • همدلی و شناخت عواطف دیگران

 

تعریف مولّفه های هوش هیجانی

♦ خودآگاهی و شناخت عواطف شخصی: با این ویژگی فرد می تواند احساسات و نحوه تاثیر آن بر افکار و عقاید خود را بهتر درک کند و نقاط قوّت و ضعف خود را بشناسد. خودآگاهی اوّلین مهارت هوش هیجانی و اساس رسیدن به کنترل رفتار است. با رسیدن به خودآگاهی ما به درک بهتری از شخصیّت خود، اندیشه ها، اعتقادات، انگیزه ها، هیجانات و سبک ارتباطی خود می رسیم. همچنین خودآگاهی و خودپنداری موجب عزّت نفس بیشتر در فرد می گردد.

خود آگاهی هوش هیجانی

 

♦ خود تنظیمی : خودتنظیمی یعنی توانایی کنترل یا تغییر جهت هیجانات لحظه ای در وضعیّت مختل کننده و مزاحم:  در چنین شرایطی فرد توانایی کنترل احساسات و هیجانات خود را داشته و می تواند آن ها را به شکل سالم و مناسب مدیریّت کند. توانایی تنظیم هیجاناتی مانند خشم، نگرانی و استرس از مؤلّفه های هوش هیجانی است و عامل تاثیرگذاری در سلامت روان محسوب می شود. کسانی که از سلامت روان برخوردار هستند و توانایی کنترل هیجانات و احساسات خود را دارند بهتر و با سرعت بیشتری می توانند ناملایمات زندگی را پشت سر بگذارد.

خودتنظیمی هوش هیجانی

 

♦ همدلی و شناخت عواطف دیگران: همدلی، توانایی شناخت عواطف دیگران و اساس مهارت رابطه با دیگران می باشد. در این موقعیّت، فرد قادر است عواطف افراد پیرامونش را درک و کنترل کند و از دریچه ی چشم آنها جهان را ببیند تا بتواند گروه را مدیریّت کند و شخص موثّر و سازنده ای در گروه های اجتماعی خود باشد.

همدلی و شناخت عواطف دیگران هوش هیجانی

دسته‌بندی نشده

نمادهای استفاده شده در کتاب علوم اوّل ابتدایی

در هر فصل از کتاب بخش‌های مختلفی وجود دارند که با نمادهای مخصوص مشخص شده‌اند. این بخش‌ها و کاربرد آن‌ها عبارتند از:

هشدار: در بخش‌هایی از کتاب علوم اول ابتدایی که از این عنوان استفاده شده، هدف اصلی کتاب، بیان برخی نکات بهداشتی یا ایمنی متناسب با موضوع آن فصل است. برای مثال دانش‌آموز باید نحوۀ استفادۀ درست از آب‌خوری مدرسه را از معلم یاد بگیرد.

نکتۀ تاریخی: در این قسمت، با توجه به فرهنگ ایرانی-اسلامی، نکاتی تاریخی متناسب با موضوع درس بیان می‌شود. به عنوان مثال، در درس نهم “زمین، خانۀ خاکی ما” دانش‌آموز یاد می‌گیرد که ارگ بم، یکی از بزرگترین بناهای خاکی جهان است.

شگفتی‌های آفرینش: معلم در این قسمت متناسب با موضوع درس، دانش‌آموز را با خالق هستی و شگفتی‌های جهان خلقت آشنا می‌کند.

فعالیت‌های خارج از کلاس: در این بخش، دانش‌آموز باید آموخته‌های خود را در موقعیت‌های خارج از کلاس به کار بگیرد، تا تجربه‌های فردی و گروهی بیشتری را کسب کند. مثلا در درس “از خانه تا مدرسه” کتاب علوم اوّل ابتدایی از دانش‌آموز خواسته می‌شود که فرفره یا بادبادک بسازد و آن را به کلاس بیاورد.

کار و فناوری: در قسمت‌هایی که تحت عنوان کار و فناوری مشخص می‌شوند، دانش‌آموزان با مشاغل مرتبط با هر یک از موضوعات درسی آشنا می‌شوند.

آداب و مهارت‌های زندگی در علوم اوّل ابتدایی: هدف از طراحی این قسمت، آشنا کردن دانش‌آموزان با آداب و رسوم جامعه و کسب مهارت‌های مورد نیاز برای زندگی است.

علم و زندگی: در این قسمت دانش‌آموزان یاد می‌گیرند که چطور آموخته‌های خود را در درس علوم، در زندگی روزمره به کار ببرند. برای مثال در درس دهم تحت عنوان “در اطراف ما هوا وجود دارد”، از دانش‌آموز خواسته می‌شود به نحوۀ کار جارو برقی فکر کند و آن را توضیح دهد.

در اختیار شما: در این بخش معلمان می‌توانند با صلاحدید خود و بر حسب نیازهای دانش‌آموزان، فعالیت‌هایی را برای یادگیری هر چه بیشتر آن‌ها طراحی کنند.

ایستگاه تفکر ابتدایی: هدف از بخش ایستگاه تفکر، آشنا کردن دانش‌آموزان با ابعاد مختلف تفکر است.

 البته تمامی این بخش‌ها در هر فصل کتاب مورد استفاده قرار نمی‌گیرند، بلکه متناسب با موضوع آن فصل برخی از موارد به کار گرفته می‌شوند.

دسته‌بندی نشده

ICDL فراتر از آفیس

احتمالاً وقتی اسم ICDL به گوشتان می‌خورد، اولین چیزی که در ذهن شما نقش می‌بندد، مجموعه‌ای از مهارت‌های اولیه کامپیوتر و برنامه‌های کاربردی مایکروسافت آفیس مانند Word، Excel و PowerPoint است. و خب، تا حد زیادی درست است! ICDL (International Computer Driving Licence) سال‌هاست که به عنوان یک استاندارد بین‌المللی برای سنجش سواد دیجیتال پایه شناخته می‌شود و میلیون‌ها نفر در سراسر جهان و به خصوص در ایران، با گذراندن دوره‌های آن، راه خود را به دنیای فناوری و بازار کار هموار کرده‌اند.

اما آیا می‌دانستید که ICDL، مانند خود دنیای تکنولوژی، در حال تکامل است و دیگر محدود به همان مهارت‌های اولیه آفیس نیست؟ در دنیای پر سرعت امروز، که فناوری‌ها با سرعتی باورنکردنی در حال تغییر و ظهور هستند، ICDL نیز با معرفی ماژول‌های پیشرفته‌تر و به‌روزتر، تلاش می‌کند تا کاربران خود را برای چالش‌های آینده آماده کند.

چرا باید به ماژول‌های پیشرفته ICDL اهمیت دهید؟

بازار کار ایران و جهان، بیش از هر زمان دیگری به متخصصانی نیاز دارد که نه تنها با ابزارهای اولیه، بلکه با مفاهیم جدید و فناوری‌های نوظهور دیجیتال آشنا باشند. صرفاً دانستن Word و Excel، دیگر تضمینی برای موفقیت شغلی بلندمدت نیست. ماژول‌های جدید ICDL، دریچه‌ای به سوی مهارت‌های مورد نیاز مشاغل آینده باز می‌کنند و به شما کمک می‌کنند تا از یک “کاربر عادی” به یک “متخصص آینده‌نگر” تبدیل شوید.

ماژول‌هایی که باید بشناسید!

  • ICDL Cyber Security (امنیت سایبری): در عصر دیجیتال، تهدیدات سایبری بیش از هر زمان دیگری جدی شده‌اند. این ماژول به کاربران آموزش می‌دهد که چگونه از اطلاعات شخصی و سازمانی خود در برابر حملات سایبری محافظت کنند. از شناخت بدافزارها و فیشینگ گرفته تا امنیت رمز عبور و استفاده ایمن از اینترنت، این ماژول برای هر فردی که با دنیای آنلاین سروکار دارد، حیاتی است. در ایران، با توجه به افزایش حملات سایبری به سازمان‌ها و افراد، تسلط بر این مهارت اهمیت مضاعفی پیدا می‌کند.

  • ICDL Artificial Intelligence (هوش مصنوعی): هوش مصنوعی دیگر یک مفهوم علمی-تخیلی نیست، بلکه بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی و کسب‌وکار ماست. این ماژول به کاربران یک درک پایه‌ای از هوش مصنوعی، کاربردهای آن در زندگی روزمره و کسب‌وکارها و همچنین چالش‌های اخلاقی و اجتماعی مرتبط با آن می‌دهد. اگر می‌خواهید از موج هوش مصنوعی عقب نمانید، این ماژول شروع خوبی است.

  • ICDL Big Data (بیگ دیتا): در دنیای امروز، داده‌ها “نفت جدید” محسوب می‌شوند. ماژول بیگ دیتا به کاربران آموزش می‌دهد که داده‌های عظیم چیست، چگونه جمع‌آوری می‌شوند و چگونه می‌توان از آن‌ها برای تصمیم‌گیری‌های بهتر در کسب‌وکار و زندگی استفاده کرد. درک مفاهیم اولیه بیگ دیتا، برای هر کسی که قصد ورود به حوزه‌های تحلیل داده، بازاریابی یا مدیریت را دارد، ضروری است.

  • ICDL Data Analytics (تحلیل داده): این ماژول، فراتر از مفاهیم تئوری، به شما می‌آموزد که چگونه از ابزارهای موجود برای تحلیل و تفسیر داده‌ها استفاده کنید و از نتایج آن برای کشف الگوها و ارائه راهکارهای عملی بهره ببرید. در محیط‌های کاری ایران، جایی که تصمیم‌گیری مبتنی بر داده روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می‌کند، این مهارت بسیار ارزشمند است.
  • ICDL Online Collaboration (همکاری آنلاین): با گسترش دورکاری و تیم‌های توزیع‌شده، توانایی همکاری مؤثر در فضای آنلاین به یک مهارت کلیدی تبدیل شده است. این ماژول به کاربران آموزش می‌دهد که چگونه از ابزارهای ابری و پلتفرم‌های همکاری آنلاین (مانند Google Workspace، Microsoft 365) به بهترین شکل استفاده کنند.
  • ICDL Digital Marketing (بازاریابی دیجیتال): در عصر حاضر، حضور آنلاین برای هر کسب‌وکاری حیاتی است. این ماژول به شما مهارت‌های پایه‌ای بازاریابی دیجیتال، از جمله بهینه‌سازی موتور جستجو (SEO)، بازاریابی محتوا، بازاریابی شبکه‌های اجتماعی و ایمیل مارکتینگ را آموزش می‌دهد. این مهارت برای کارآفرینان، صاحبان کسب‌وکارهای کوچک و متخصصان بازاریابی که می‌خواهند حضور آنلاین موفقی داشته باشند، بسیار کاربردی است.

چگونه می‌توانید این ماژول‌های جدید را فرا بگیرید؟

در ایران، برخی از مراکز آموزشی معتبر که دوره‌های ICDL را برگزار می‌کنند، به تدریج در حال افزودن این ماژول‌های پیشرفته به سرفصل‌های آموزشی خود هستند. برای اطلاع از جزئیات و دسترسی به این دوره‌ها، می‌توانید به وب‌سایت بنیاد ICDL ایران یا مراکز آموزشی معتبر در شهر خود مراجعه کنید.

چگونه می‌توانید این ماژول‌های جدید را فرا بگیرید؟

ICDL دیگر فقط برای یادگیری آفیس نیست. این استاندارد جهانی، با دیدی رو به آینده، تلاش می‌کند تا افراد را با مهارت‌های دیجیتال نوین، مورد نیاز در بازار کار فعلی و آینده، آشنا کند. با سرمایه‌گذاری بر روی یادگیری این ماژول‌های پیشرفته، نه تنها رزومه خود را تقویت می‌کنید، بلکه خود را برای موفقیت در دنیای دیجیتال در حال تغییر و تحول ایران و جهان آماده می‌سازید.

دسته‌بندی نشده

اینشــات بهتره یا کپ کات؟

کپ کات و اینشات کدام یک ؟ اگر به دنبال ایجاد ویدیوهای شگفت انگیز برای پلتفرم های رسانه های اجتماعی مانند TikTok، Instagram و YouTube هستید، ممکن است بخواهید از یک برنامه ویرایش ویدیو برای بهبود فیلم خود استفاده کنید. در حالی که بسیاری از برنامه های ویرایش ویدیو در دسترس هستند، دو مورد از محبوب ترین آنها کپ کات و اینشات هستند که با خرید اشتراک CapCut و خرید اشتراک InShot Pro اینشات پرو از آن ها به طور کامل بهره مند شوید.

هر دو برنامه کپ کات و اینشات دارای ویژگی‌ها و عملکردهای مختلفی هستند که می‌توانند ویدیوهای شما را از نظر بصری جذاب‌تر و جذاب‌تر کنند، از جمله فیلترها، برچسب‌ها، انتقال‌ها، موسیقی و متن.
اما چگونه تصمیم می گیرید از کدام یک استفاده کنید؟ کپ کات و اینشات: کدام یک برنامه ویرایش ویدیو برای نیازهای شما بهتر است؟ برای کمک به تصمیم گیری آگاهانه، در اینجا مقایسه دقیق کپ کات و اینشات از نظر رابط کاربری، قیمت، ویژگی ها و مزایا و معایب آنها آورده شده است.

CapCut چیست؟

CapCut یک برنامه مد روز ویرایش ویدیو است در مقایسه کپ کات و اینشات که به شما امکان می دهد ویدیوها را در تلفن هوشمند خود ایجاد و ویرایش کنید. این برای کاربرانی طراحی شده است که می خواهند ویدیوهای کوتاهی را برای پلتفرم های رسانه های اجتماعی مانند TikTok یا برای استفاده شخصی ایجاد کنند. استفاده از این برنامه رایگان است و بیشتر برای کمک به کاربران در ایجاد انواع محتوای مرسوم، با استفاده از قالب های ویدیویی و تصویری محبوب ایجاد شده توسط افراد مشهور و هنرمندان شناخته شده است. CapCut در بین کپ کات و اینشات دارای تمام ابزارها و ویژگی‌های اساسی است که ممکن است از یک برنامه ویرایش ویدیو انتظار داشته باشید، مانند برش، برش، تنظیم سرعت ویدیو، افزودن هم‌پوشانی موسیقی و متن و غیره. همچنین دارای جلوه‌های ویژه‌ای مانند ردیابی حرکت، جلوه‌های لرزش ، صفحه سبز، فریم کلیدی است. انیمیشن و حذف پس‌زمینه برای کمک به ایجاد ویدیوهای شیک.

اینشات چیست؟

InShot در مقایسه کپ کات و اینشات یکی دیگر از برنامه های ویرایش ویدیو با کاربری آسان و قدرتمند است که برای دستگاه های اندروید و iOS در دسترس است. استفاده از آن رایگان است، اما با نسخه پولی می‌توانید ویژگی‌های بیشتری را باز کنید و تبلیغات را حذف کنید. InShot بین کپ کات و اینشات برای ایجاد طیف گسترده ای از محتوا، از جمله ویدیوها برای حلقه های اینستاگرام ، ویدیوهای TikTok، شورت های YouTube و مجسمه های HD برای WhatsApp مفید است. InShot در مقایسه کپ کات و اینشات دارای انواع افکت‌ها و انتقال‌های جالب داخلی است که آن را به یک انتخاب عالی برای بسیاری از کاربران تبدیل می‌کند. علاوه بر این، با InShot، می‌توانید ویدیوهای خود را برش دهید، برش دهید، تقسیم کنید، ادغام کنید، نسبت ابعاد و سرعت ویدیو را تنظیم کنید، ویدیوها را معکوس کنید ، موسیقی، متن و استیکر را به ویدیوهای خود اضافه کنید و موارد دیگر.

تفاوت های اصلی بین کپ کات و اینشات

1.رابط کاربری کپ کات و اینشات

هر دو کپ کات و اینشات برنامه های ویرایش فیلم کاربر پسند با رابط های بصری هستند. با این حال، تفاوت هایی در ظاهر و عملکرد کپ کات و اینشات وجود دارد. CapCut دارای یک رابط تمیز و منظم است که امکان ناوبری آسان و جستجوی سریع عناصر مختلف را فراهم می کند. به علاوه، جدول زمانی ویدیوی آن از نظر بصری جذاب است و برای سادگی دارای کد رنگی است در مقایسه کپ کات و اینشات. رابط InShot برای ویرایش سریع نیز ساده است، اما ممکن است کار بر روی چندین کار به طور همزمان چالش برانگیز باشد.

2.قیمت های کپ کات و اینشات

وقتی صحبت از کپ کات و اینشات می شود، قیمت این دو برنامه کپ کات و اینشات یکی از تفاوت های اصلی آنها است. آیا InShot نسبت به قیمت بهتر از CapCut است؟
CapCut در مقایسه کپ کات و اینشات یک برنامه کاملا رایگان است که هیچگونه تبلیغات یا خرید درون برنامه ای ندارد و تمامی امکانات و ابزارهای خود را بدون هزینه ارائه می دهد. در مقابل در مقایسه کپ کات و اینشات، InShot دارای هر دو نسخه رایگان و پولی است، با این نسخه دومی ویژگی های بیشتری را باز می کند و تبلیغات و واترمارک ها را حذف می کند.

InShot سه برنامه قیمت گذاری ارائه می دهد: 3.99 دلار در ماه، 14.99 دلار در سال با یک دوره آزمایشی رایگان 3 روزه، و یک بار پرداخت 34.99 دلار برای دسترسی مادام العمر.

بنابراین، اگر به دنبال یک اپلیکیشن مقرون به صرفه هستید، CapCut ممکن است انتخاب بهتری نسبت به InShot باشد در مقایسه کپ کات و اینشات. با این حال، اگر مایلید برای ویژگی‌ها و گزینه‌های سفارشی‌سازی بیشتر هزینه کنید، ممکن است InShot ارزش سرمایه‌گذاری را داشته باشد.

3.ویژگی‌ها و ابزارهای ویرایش ویدیو

کپ کات در بین کپ کات و اینشات ابزارهای ویرایشی بسیار پیشرفته‌ای را برای کاربران ارائه می‌دهد که اجازه می‌دهند به راحتی ویدیوهای خود را به سطح حرفه‌ای‌تری برسانید. یکی از ویژگی‌های برجسته این اپلیکیشن، ابزار حذف پس‌زمینه است که به شما امکان می‌دهد پس‌زمینه ویدیوها را به‌طور خودکار حذف کنید. این ویژگی به‌ویژه برای ساخت ویدیوهای آموزشی و تبلیغاتی بسیار مفید است. همچنین، کپ کات دارای افکت‌ها و فیلترهای متنوع است که می‌توانند ظاهر ویدیو را به شکلی جذاب تغییر دهند.

کپ کات همچنین در مقایسه کپ کات و اینشات امکاناتی برای تغییر سرعت ویدیو (اسلوموشن و تایم لپس) دارد، که برای ایجاد جلوه‌های ویژه و جذاب استفاده می‌شود. همچنین، این اپلیکیشن ابزارهایی برای ترکیب چندین ویدیو یا تصاویر مختلف در یک صفحه به‌صورت همزمان ارائه می‌دهد. از دیگر امکانات ویژه می‌توان به برش دقیق ویدیو و افزودن ترانزیشن‌های حرفه‌ای اشاره کرد که برای ایجاد تغییرات نرم و روان در بین بخش‌های مختلف ویدیو ضروری هستند.

دسته‌بندی نشده

تاریخچه هوش مصنوعی

مقدمه

تا به حال به اینکه فکر کرده‌اید که هوش مصنوعی چیست؟ یا هوش مصنوعی چه کاربردی دارد؟ و اینکه در آینده هوش مصنوعی قرار است چه تغییراتی را در دنیا ایجاد کند؟ در این مقاله قصد داریم تا در مورد تاریخ هوش مصنوعی صحبت کنیم. چه شد که بشر به سمت هوش مصنوعی کشیده شد و تلاش کرد تا به هوش مفهوم دیگری ببخشد؟ هوش مصنوعی در طول تاریخ خود با چه فرازها و نشیب‌هایی رو به رو بوده و چه کسانی برای پیشرفت و بهبود فناوری هوش مصنوعی تلاش کردند؟

 

هوش مصنوعی چیست؟

شاید بتوان هوش مصنوعی را این‌گونه توصیف کرد: «هوش مصنوعی عبارت است از مطالعه این که چگونه رایانه‌ها را می‌توان وادار به کارهایی کرد که در حال حاضر انسان‌ها آن‌ها را صحیح یا بهتر انجام می‌دهند» (مرجع۲). هوش مصنوعی به هوشی که یک ماشین از خود نشان می‌دهد یا به دانشی در کامپیوتر که سعی در ایجاد آن دارد گفته می‌شود.
 

اگر بخواهیم ساده‌ترین تعریف از هوش مصنوعی را ارائه دهیم یا به هوش مصنوعی چیست پاسخ دهیم، می‌توانیم بگوییم: هوش مصنوعی مجموعه‌ای از سیستم‌های کامپیوتری است که می‌توانند بسیاری از کارها مانند استدلال کردن، تصمیم‌گیری، حل مسئله و غیره را تا حد زیادی شبیه انسان و گاهی حتی بهتر و دقیق‌تر از انسان انجام دهند. لازم است اشاره کنیم که تا همین چند سال پیش، بسیاری از مواردی که به آن‌ها اشاره شد، تنها توسط انسان انجام می‌شدند و سیستم‌های کامپیوتری در انجام آن‌ها کم توان یا ناتوان بودند.

 

پدر هوش مصنوعی کیست؟

چه کسی را می‌توان مخترع و سازنده هوش مصنوعی دانست؟ جان مک کارتی (John McCarthy) برای اولین بار سال 1956 در کنفرانس تابستانی کالج دارتموث، کلمه هوش مصنوعی را اختراع کرد. جان مک‌کارتی یک دانشمند برجسته آمریکایی بود که در زمینه علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی تحقیق می‌کرد. مک کارتی به خاطر تلاش‌های فراوان در توسعه علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی، در سال ۱۹۷۱ جایزه تورینگ را از آکادمی علوم رایانه و اطلاعات IEEE دریافت کرد به همین دلیل از مک کارتی به عنوان پدر هوش مصنوعی یاد می‌کنند.

البته تلاش‌های افرادی مانند: آلن تورینگ (Alan Turing)، ماروین مینسکی (Marvin Minsky)، آلن نیول (Allen Newell) و هربرت الکساندر سایمون (Herbert Alexander Simon) را در زمینه هوش مصنوعی نباید فراموش کرد.

چگونگی پیدایش هوش مصنوعی

در نیمه اول قرن بیستم برای اولین بار مفهوم ربات‌های دارای هوش توسط داستان‌های علمی و تخیلی آن روزها به جامعه معرفی شد. مردم با داستان جادوگر شهر اُز با کاراکتر آدم آهنی آشنا شدند و در فیلم متروپولیس با کاراکتر ماریا که یک ربات انسان نما بود، مفهوم ربات‌های داری هوش به اوج خود رسید. در دهه 1950 میلادی، تاریخ شاهد نسلی از دانشمندان، ریاضی دانان و فیلسوفانی خارق العاده بود که ذهن آنها مجذوب مفهوم هوش مصنوعی شده بود. یکی از این افراد خارق العاده، آلن تورینگ دانشمند بریتانیایی بود. به گفته تورینگ، انسان‌ها از طریق اطلاعات موجود اقدام به حل مشکلات یا تصمیم گیری می‌کنند. پس چرا ماشین‌ها نتوانند از چنین فرآیندی بهره ببرند؟ این مسئله چهار چوب منطقی مقاله‌ای با نام محاسبات و هوش ماشینی بود که توسط تورینگ در سال 1950 منتشر منتشر شد. در این مقاله تورینگ به بررسی نحوه ساخت ماشین‌های دارای هوش مصنوعی پرداخت و راه‌های برای آزمایش هوشمندی ربات‌های داری هوش پرداخت، آزمایشی که به آزمون تورینگ معروف شد.